Skip to content
Blogg
24 sep 2020   Senast uppdaterad 16 april 2021

Transkribering på universitetet – En intervju med en student

transcripcion universidad
Topics
Automatisk transkription

Transkribering på universitetet börjar bli ungefär lika vanligt som att dricka kaffe på morgonen. Speciellt för de program som genomför många kvalitativa studier, då transkribering är obligatoriskt för att kunna dra slutsatser och få fram resultat. Under tentaperioder är detta något som stressar studenter, då transkribering vanligtvis tar upp mycket tid av studierna.

En intervju med Amanda

Amanda är 21 år gammal och studerar marknadsföring och kommunikation i Stockholm. Hon har redan lite kunskap om hur man transkriberar intervjuer från sina studier, men hennes program kräver transkribering i nästan varje skolarbete eller projekt. Vi har ställt lite frågor om hur hur hon har gått till väga!

Amanda, berätta lite om dig själv och vad du gör?

Amanda: Absolut! Jag är 21 år gammal och pluggar marknadsföring och kommunikation här i Stockholm. Det är mitt tredje år och jag har hittills lärt mig otroligt mycket! Jag har även ett extrajobb på ett café, där jobbar jag så mycket jag hinner men det blir oftast inte mer än en gång i veckan.

Vad är det du gillar mest med dina studier? Vad är några typiska arbeten ni jobbar med?

Amanda: I mitt program jobbar vi mycket i grupper och med arbeten som kräver mycket kvalitativa och kvantitativa studier, vilket jag gillar då det känns som något jag har användning av senare i arbetslivet. Jag gillar också att vi får möjlighet att arbeta ihop och träffa nytt folk, till exempel som när vi genomför olika intervjuer för ett specifikt projekt. Det ger en inblick i vår bransch och det känns också som ett väldigt ärligt sätt att få fram resultat på!

När ni genomför dessa intervjuer, spelar ni då också in på något sätt? Är det tillräckliga bevis för era lärare och professorer?

Amanda: Ja precis, de flesta brukar använda sin mobil för att spela in men vi brukar också anteckna för att enklare kunna göra analysen av intervjun senare. Innan jag började plugga hade jag aldrig hört talas om “transkribering” och helt ärligt var jag ganska förvånad över hur lång tid och hur mycket arbete det ligger bakom en intervju. En tio minuters intervju kan lätt ta upp till en timme att transkribera, vilket är ganska jobbigt då det tar upp rätt mycket onödig tid och speciellt eftersom jag har ett deltidsjobb på helgerna.

Varför tror du att transkribering av intervjuerna är så viktigt för ditt program i dina studier?

Amanda: Det beror nog lite på. Inom just marknadsföring är personliga åsikter väldigt viktiga och värdefulla för en studie, och då vill man inte bara ha svar från ett formulär utan mer utförliga och detaljerade svar som ger lite mer mening och förståelse till vad kunden faktiskt vill ha. Med transkribering får vi verkligen de specifika svaren vi behöver för att kunna dra slutsatser och påverka resultat, och det gäller även i andra program med. Jag har kompisar som pluggar på olika program på skolan som använder transkribering dagligen, och som tur är har vi hittat ett jättebra hjälpmedel.

Hur fick du reda på Amberscript?

Amanda: Det var faktiskt bara genom en slump av en annan student i min klass. Jag visste att han hade fyra eller fem intervjuer att transkribera till dagen därpå och jag tänkte för mig själv att han aldrig skulle klara av det. Men samma kväll träffade jag honom på en studentpub och då var jag bara tvungen att gå fram och fråga vad han gjorde där. Det var då han berättade om att han använde Amberscripts transkriberingsverktyg och hur smidigt det var för allt blev transkriberat automatiskt och man bara behövde rätta till dem efteråt. Dagen efter bad jag honom skicka länken och det var så jag började använda Amberscript.

Vad var ditt första intryck av Amberscript och hur tycker du att det funkar hittills?

Amanda: Jag var ganska skeptiskt i början och tänkte att jag skulle behöva sitta ännu fler timmar och korrekturläsa allt. Men när jag förstod hur mycket tid jag sparade genom att få nedskrivet material så snabbt, så insåg jag att Amberscript var precis det jag behövde för att hinna med både skola och jobb.

Med Amberscript har du två olika alternativ, antingen kan du använda verktyget som det är och rätta till allt i slutändan eller så har du möjlighet att få hela ditt arbete transkriberat och tillrättat, men det är såklart lite dyrare. Oavsett vad så sparar man otroligt mycket tid! Generellt sett brukar en timme av inspelade intervju ta mig sex timmar att transkribera, men med Amberscript tar det mig nu bara en eller två timmar, men med samma resultat. Amberscript är inte gratis, men när man tänker på det så sparar du faktiskt så många timmar att du kan hitta ett extrajobb på sidan av.

Hur ser resten av skolåret ut för dig nu?

Just nu har den här terminen hunnit dra igång på riktigt och snart är det dags för mig att börja leta en praktikplats inför vårterminen. Amberscript har hjälpt mig spara så mycket tid att jag faktiskt inte ens känner mig stressad över att lägga ned tid på det. Alla fungerar såklart olika, men för mig är det väldigt svårt att fokusera på en sak när jag har flera andra saker på min to-do lista. Tack vare Amberscript har jag en färre sak att oroa mig för, och bara en ytterligare grej att sätta på mitt cv och personliga brev.

Iallafall, att använda Amberscript har verkligen varit hjälpsamt för mig och jag vill tipsa alla andra studenter att ta del av det. Jag kommer fortsätta använda Amberscript för kommande skolarbeten, projekt och uppsatser och jag är säker på att jag inte är den enda!

Tack för intervjun och lycka till!

Med våra tjänster kan du skapa text och undertexter från ljud eller video.

* Ladda upp en ljud- eller videofil
* Automatisk eller manuell tal till text
* Redigera och exportera text eller undertexter

Our app is now available!

Our app is now available!

More info