** De transcriptie van dit interview wordt mogelijk gemaakt door AmberScript.

Bij AmberScript vieren we Internationale Vrouwendag. Hier delen we wat over onze Head of Science, Cristina.

Laura: Kun je ons wat meer over jezelf vertellen, zoals waar je vandaan komt en wat je bezig houdt overdag?

Cristina: Ik ben geboren in Guayaquil, de tweede meest bevolkte stad in Ecuador. Daar begon ik mijn carrière als computeringenieur. Ik ben nu bijna 10 jaar in Europa. Ik ging voor het eerst naar Italië voor een masteropleiding over natuurlijke taalverwerking en daarna verlengde ik mijn verblijf voor doctoraatsstudies over spraakverwerking, wat me eigenlijk tegenwoordig nog steeds bezighoudt. Ik ben momenteel hoofdwetenschapper hier bij AmberScript, en ik werk aan de technologie achter de spraak naar tekst.

Laura: Zou je jezelf beschrijven als introvert ⬄ extrovert, spontaan ⬄ goed gepland?

Cristina: Introvert of extrovert, een beetje moeilijk te zeggen. Ik denk dat ik ergens in het midden zit. Over spontaan of goed gepland - ik hou van plannen, maar er zijn zeker momenten waarop spontaniteit de juiste weg is.

Laura: Als je jezelf als een dier zou kunnen omschrijven, welk zou dat dan zijn?

Cristina: Ik kan het niet laten om aan onze gezinshond te denken. Ik herinner het me als een dier van vriendelijke aard, gevoelig voor het milieu en de mensen om me heen, een uitstekende tracker en fel wanneer het op iets gericht was.

Laura: Flashback naar toen je 10 jaar oud was, wat wilde je worden toen je opgroeide?

Cristina: Ik wilde een leraar worden. Onderwijs is een tweerichtingsleerproces - het zijn niet alleen de studenten die zouden leren. Voor een korte periode had ik de mogelijkheid om docent te zijn, het was een zeer verrijkende ervaring voor mij, professioneel en persoonlijk.

Laura: Nu we weten dat je een PhD-graad hebt, wat heeft je geïnspireerd om een ​​spraakwetenschapper te worden?

Cristina: Ik moet zeggen dat dat niet het oorspronkelijke plan was. Ik verliet mijn land om afgestudeerde studies over Human Computer Interaction te volgen, waar ik toen al belangstelling voor had. Deze werd verweven met Human Language Processing, dankzij het masterprogramma dat ik kreeg. En vanaf daar is menselijke taal in het algemeen, niet alleen spraak, mijn belangrijkste professionele interesse geworden.

Laura: Wat zijn de belangrijkste mijlpalen in je leven tot nu toe?

Cristina: Ik ben veel evenementen in mijn leven dankbaar, omdat ze opnieuw gedefinieerd hebben wie ik ben. Als je een liefdevolle en ondersteunende levenspartner hebt gevonden en een kind hebt, maak je zeker deel uit van deze evenementen. Ook een PhD-graad behalen in het buitenland. De reis om dat diploma na te streven was spannend. Er was nooit een saai moment - voortdurend nieuwe ideeën verkennen, discussies hebben die nieuwe gedachten opwekken, elk klein stukje kennis uit een breed scala van bronnen verzamelen en beslissingen nemen. Het is net als het in kaart brengen van een puzzel, maar er is geen garantie dat we het kunnen halen. Van tijd tot tijd voelde ik me eenzaam en gefrustreerd door de onzekerheid. Om die lage momenten te overwinnen, moest ik een beetje vechten en verder gaan. Ik wil nooit de mensen teleurstellen die in mij geloven. Ik wil mezelf ook niet teleurstellen. En belangrijker nog, ik wilde mijn dochter vertellen wanneer ze opgroeide, dat we het samen deden. Ze kwam bij me voor het laatste deel van mijn PhD-reis.

Zelfstandig wonen, weg van huis is ook belangrijk geweest. Het was niet eenvoudig, maar als beloning ben ik zo gegroeid, dankzij de ervaring van het werken met alle fantastische mensen uit verschillende culturen, achtergronden en overtuigingen.

Laura: Wat zijn, als vrouwelijke wetenschapper, de uitdagingen waar je voor staat?

Cristina: Alle wetenschappers staan ​​voor uitdagingen in de problemen die ze aanpakken. Bovendien hebben vrouwelijke wetenschappers helaas nog steeds te maken met de uitdagingen van het proberen in te passen in de door mannen gedomineerde ruimte, de stereotypen, de ondervertegenwoordiging, het moederschap en de balans in het leven. Als een moeder en een wetenschapper in een gebied dat voornamelijk wordt gedomineerd door mannen, heb ik deze uitdagingen ook zelf meegemaakt. Sinds de schooltijd lijkt het erop dat vrouwen minder zichtbaar zijn of zelfs genegeerd worden in de menigte mannen. Om onszelf zichtbaar te maken of te laten horen, moeten we een verdubbeling of zelfs een driedubbele poging doen. Ik ben dankbaar dat ik andere sterke vrouwen in mijn leven heb die mij ondersteuning en begeleiding hebben gegeven zodat ik niet ontmoedigd ben. Nu heb ik geluk dat ik in een land ben dat pleit voor gelijke rechten en kansen voor mannen en vrouwen en deel uitmaak van een respectvol team. Dit kan helaas overal elders niet het geval zijn. Ik verwacht wel dat meer vrouwen en mannen in de nabije toekomst deze situatie zullen veranderen.

Laura: Heb je verwachtingen over je dochter? Bijvoorbeeld om ook een vrouwelijke wetenschapper te worden, of is het helemaal aan haar om te beslissen wat ze wil zijn?

Cristina: Ze is nog steeds een klein meisje. Ze is vrij om te kiezen wat ze voor haar bevredigend vindt. Ik hoop dat ze de paden volgt die overeenkomen met haar persoonlijke waarden en haar gelukkig maken.

Laura: Carrierègewijs, is er iets dat je wou dat je anders had kunnen doen?

Cristina: Nadat ik van de academische wereld naar een startup-wereld verhuisde, kostte het me een tijdje om te begrijpen hoe het werk in een bedrijfswereld eraan toe gaat. 

P.S.: We hebben ook een interview afgenomen met de founder van AmberScript, Peter-Paul De Leeuw, dat je hier kan lezen.